Sök
Äta innan träning

Äta innan träning

Att äta innan träning är avgörande för att du ska kunna tillgodogöra dig dina ansträngningar under träningen. Kosten är som bekant en viktig del av fysisk träning och det är inte endast viktigt att äta rätt mat, det är även viktigt att äta vid rätt tidpunkter. Äter du i för nära anslutning till eller för lång tid innan träningen får du inte full effekt av den energi och tid som du lägger ner. Äter du för lång tid innan träningen är risken att du inte kommer att ha tillräckligt med energi för hela träningspasset. Äter du för nära träningen finns det risk för att du känner dig däst och seg, med följd att du blir ofokuserad och även får svårt att genomföra vissa moment under träningspasset.  Här kommer Guidar.se tips!

Hur lång tid innan träningen som du bör äta

Hur lång tid innan träningen som du bör äta beror dels på hur mycket mat som du äter dels på vilken typ av fysiska aktiviteter som du ska utöva. Ska du endast äta ett mindre mål mat brukar man ange att en till två timmar före träningen är en bra utgångspunkt. Ska du äta en större måltid, t ex en komplett middag eller lunch, brukar utgångspunkten vara att du inte ska äta senare än tre eller fyra timmar före träningen. Följer du dessa riktlinjer kan du optimera tidpunkten för när du ska äta och ha tillräckligt, men inte för mycket, energi till träningspasset. 

Vilken mat som du bör äta innan träningen

Även vilken mat som du äter innan träningen har betydelse. Att din kropp har behov av energi för träningspasset innebär inte att du kan äta vad som helst. Vilken typ av mat som du äter innan träningen avgör hur du kommer att prestera på träningspasset. Det är stor skillnad på dina förutsättningar att göra ett bra träningspass om du äter en kebabpizza innan träningen jämfört med om du i stället väljer Quinoa med kokt lax och grönsaker. 

En bra grundregel är att undvika mat som innehåller alltför mycket fett. Det som din kropp framförallt behöver är kolhydrater och protein. Detta kan du enkelt få i dig genom att äta vanlig husmanskost, oavsett om du väljer att äta svensk eller italiensk husmanskost. Kyckling eller fisk med kokt potatis är ett utmärkt val, precis som en klassisk pasta med kyckling eller tonfisk. Har du inte tid att laga mat innan träningen kan även en välgjord sandwich vara ett bra alternativ. Det viktiga är trots allt att du äter innan du utövar en fysisk aktivitet. Att inte äta överhuvudtaget innan träningen är det absolut sämsta alternativet.  

Äta innan träning
Vad ska man äta innan träning egentligen?

Hur man bör äta före en tävling eller en match

När det är dags för match eller tävling är utgångspunkten i princip densamma som när du ska äta inför en träning. En avgörande skillnad är emellertid att du som regel behöver avsevärt mer energi under en match eller en tävling jämfört med en vanlig träning. Exempel på detta är exempelvis boxning.

Det är som regel inte möjligt att kompensera det ökade energibehovet enbart genom att äta mer i samband med måltiden före matchen eller tävlingen. Du måste dessutom kompensera energibehovet genom att äta mer under måltiderna tidigare under dagen och även under dagen före evenemanget. Har du en tävling eller en match under lördagen bör du äta energi- och proteinrik mat redan under fredagen för att bygga upp energidepåerna. En stor, eller flera stora, portioner pasta på kvällen före är ofta en enkel och bra förberedelse. 

Äta efter träningen

Det är inte tillräckligt att äta bra före träningen, det är även viktigt att äta bra efter träningen. Vad du äter efter träningen har betydelse för hur din kropp kommer att kunna tillgodogöra sig träningen och det har även betydelse för nästa träning. Genom att äta bra efter en träning förbereder du dig för nästa träning, även om den är först om en eller ett par dagar. 

En bra huvudregel är att måltiden efter träningen ska vara det mål mat som innehåller mest energi under dagen. Det är dessutom viktigt att du börjar att fylla på energidepåerna relativt omgående. Är det mer än en timme till dess att du ska äta efter en träning bör du fylla på med något mindre och enklare innan den stora måltiden tar vid. 

Känn efter och utgå från din egen kropp

Vi är alla olika och vi har alla helt olika förutsättningar, även vad avser träning och hur vi ska äta. Råden och tipsen i denna artikel är endast en utgångspunkt för hur du ska äta innan och efter din träning. Som vid all träning, vilket även gäller kosten för träningen, ska du utgå från dig själv, dina behov och förutsättningar. Du är den som känner din kropp bäst och vet vad som fungerar. Använd därför dina egna kunskaper om din kropp i förening med våra råd och tips för att skapa dina egna rutiner för hur du ska äta innan träning. Då kommer du dessutom att skapa en rutin som fungerar över tiden och inte endast under kanske ett par veckor.

Ta del av diskussionen

Senaste kommentarer