Sök
Hur du bleker tänderna hemma med tandblekning

Hur du bleker tänderna hemma med tandblekning

Ett vitt leende är något som många önskar sig, dock är det allt för många som går med gula tänder och drar sig för att visa tänderna när man ler eller skrattar. Forskning har visat att le och skratta höjer välmåendet och leder till ett lyckligare och längre liv. Så indirekt kan man säga att bleka tänderna kan hjälpa dig få ett lyckligare liv. Åtminstone vitare tänder i alla fall!

Att tänka på när du använder tandblekning

Det finns en mängd olika aktörer på marknaden som idag säljer tandblekning för hemmabruk. Det som påverkar om det är en bra eller sämre tandblekning har att göra med vilka ingredienser och verkningssamma substanser som blekgelen innehåller.

Något som användes i stor utsträckning förr (och även används än idag av tandläkare) är väteperoxid. Detta är ett mycket frätande ämne men som hjälper till att lösa upp plack och andra slaggprodukter som bildats på tandytan som bidrar till att tänderna blir mer gula. Problemet är att forskning på senare tid har visat att ämnet även löser upp emaljen, något som aldrig går att reparera igen. Kommer väteperoxid i kontakt med tandköttet så kan det även bidra till att tandköttet skadas rejält, av denna anledning så är det idag bara tandläkare som tillåts använda blekgel som innehåller väteperoxid och då med en maximal halt på 16%.

Hur du bleker tänderna hemma med tandblekning

EU gjorde 2013 en reglering för detta ämne och idag tillåts endast privata aktörer att sälja blekgel som innehåller en maximal halt på 0,1% väteperoxid. Detta har visat sig vara en så pass liten mängd att risken för att skada emalj och tandkött är mycket liten.

Nya substanser i tandblekningsgel

I takt med att forskningen går framåt i allmänhet så har det även påverkat marknaden för tandblekning. Först i världen var aktören HiSmile ut med att erbjuda något som kallades för PAP-gel, vilket står för Ftalimidoperoxikapronsyra och är en mycket mer skonsam substans som löser upp plack och slaggprodukter minst lika effektivt som väteperoxid. Dock utan att skada emalj och tandkött.

När denna substans dök upp tog den marknaden med storm och HiSmile omsätter idag miljarder på att sälja tandblekning världen över med mycket nöjda kunder.

PAP-gel på svenska marknaden

Det finns idag ett fåtal aktörer på svenska marknaden som säljer blekgel som innehåller denna mer skonsamma substans PAP-gel. En av de är aktören WeSmile som varit aktiva sedan början på 2021. Substansen som de säljer är helt fri från väteperoxid, vegansk och emaljsäker. Blekgelen som de säljer är även kliniskt testad av tandläkare och godkänd av läkemedelsverket.

Ta del av diskussionen

Senaste kommentarer