Sök
Kryptohandel

Kryptohandel

Att handla med kryptovalutor har blivit allt populärare de senaste åren. Investerare har lockats av de volatila kurserna där värdet har gått både upp och ner, ibland tvåsiffrigt, under en mycket kort tid. Men varför vill investerare handla med krypto om kurserna är så volatila? Jo, för det finns chans att göra fina vinster och kurserna har trots nedgångar vänt efter en tid och pekat uppåt igen.

Nu har den världsomfattande lågkonjunkturen drabbat även kryptovärlden, men ur ett positivt perspektiv är det stor rea på kryptovalutor och en vacker dag när det vänder kommer de investerare som har köpt billigt att göra hejdundrande vinster.

Vilka äger krypto?

När den första moderna kryptovalutan Bitcoin lanserades 2009 trodde många att det bara var en ploj som snart skulle försvinna. Men ack så fel skeptikerna hade. Bitcoins dragningskraft var att vem som helst kunde gräva fram nya tokens och datanördar såg en chans till något nytt och spännande. 

Kryptohandel - köpa krypto online!

Investerare är alltid på jakt efter nytt där det går att tjäna pengar och en del insåg att krypto kunde bli något stort i framtiden, så de passade på att köpa. Under åren har några av kryptopionjärerna blivit mångfaldiga dollarmiljonärer tack vare sina investeringar i digitala valutor. För några år sedan började även stora multinationella företag som Tesla och MicroStrategy gå in på kryptomarknaden. Även länder har visat stort intresse och det sydamerikanska landet El Salvador var först ut med att investera i krypto och knyta det till sin ekonomi.

Kommer krypto att överleva lågkonjunkturen?

Finansiella tillgångars värde kan inte hela tiden fortsätta att stiga i värde. Det är helt naturligt att kurser går ner och till och med störtdyker. När värdet har sjunkit kan de i värsta fall stå stampa i ett bottenläge i ett par år för att sedan börja klättra uppåt igen. Ta aktiemarknaden som exempel. Det är inte så sällan som investerare på aktiemarknaden fått stora hickan av att se stora så kallade stabila aktier rasa i värde för att sedan återhämta sig.

Det samma gäller kryptomarknaden, värdena åker berg och dalbana, visserligen i snabbare fart och med något brantare dykningar och stegringar än i många andra finansiella tillgångar. Men kom ihåg att det är just dessa värdestegringar som har gett investerare de stora vinsterna.

Det finns inga tecken på att kryptoeran skulle vara över utan tvärtom. Fler och fler länder håller på att ge upp sina fysiska valutor för att gå över till digital valuta. Sverige är i bräschen och har långt framskridna planer på att skapa en digital krona som ska ersätta den fysiska kronan.

I och med att länder skapar sina egna virtuella pengar kommer decentraliserade krypton, som varken någon regering eller finansiellt institut kan råda över, att bli än starkare. Den stora fördelen med decentraliserade krypton är att ingen tredje part behövs vid transaktioner och det gör överföringar billigare.

Hur kommer man igång med kryptohandel?

Att bedriva handel med krypto gör man på en kryptoplattform som till exempel Binance. Det är viktigt att välja ett pålitligt och seriöst nätverk och digital plånbok att förvara mynten i. I kryptovärlden kallar man förresten kryptomynten för tokens.

Går du i tankarna på att investera i krypto? Kom igång med kryptohandel genom att läsa in dig på ämnet och samtidigt lära dig en del termer! I början kan det kännas läskigt, men allt eftersom du får mer kunskap om marknaden desto lättare blir det.

Är det dags att ta steget och köpa krypto?

Som med alla finansiella investeringar är det viktigt att du noga tänker igenom om du har råd att avvara en del av dina pengar under en längre tid. Som du säkert är medveten om så befinner vi oss just nu i en lågkonjunktur och ingen vet när kurserna börjar peka uppåt igen. Investera aldrig pengar du inte kan avvara för som med alla finansiella investeringar finns det en risk att förlora stort!

Handla krypto med hävstång

Det är även möjligt att trada i krypto med hjälp av hävstång, så kallat CFD, contract for difference. I det fallet äger du inte kryptot utan du gissar hur kursutvecklingen kommer att te sig. I CFD-trading behöver du inte mycket kapital eftersom du satsar med hävstång. Den här metoden är riskabel, men åter igen – en del har lyckats bra inom CFD-branschen medan en del har förlorat hela det satsade beloppet. CFD-handel påminner lite om betting för man måste kunna gissa sig till slutresultatet.

Roligt att veta

Visste du om att det första fysiska köpet som gjordes med Bitcoin var 22 maj 2010 då en pizzeria i Florida levererade två pizzor mot 10 000 Bitcoins (vilket vid den tiden motsvarade 40 $)? Idag, i skrivande stund är en Bitcoin värd drygt 19 000 dollar. Bitcoin hade förresten sin peak i november 2021 då ett Bitcoin-token var värt drygt 68 000 dollar.

Ta del av diskussionen

Senaste kommentarer