Sök
Världens starkaste chili

Världens starkaste chili

Är du ute efter att hetta upp din matlagning eller bara erfara en upplevelse av stark chili? Kanske är du sugen efter att testa något och nytt och uppleva en spännande måltid. Då bör du testa världens starkaste chili. Den erbjuder en händelserik och stark upplevelse som du kommer minnas länge. Men vilken är egentligen världens starkaste chili?

Carolina Reaper

Världens starkaste chili kallas för Carolina Reaper. De är ofta lika stora som en pingisboll när de är fullt mogna. Men i den lilla frukten, finns en otrolig hetta. Chilin har en eldröd färg och beskrivs, till mångas förvåning, initialt som en god, fruktig och söt smak. En stund senare övergår smaken till en otrolig hetta som påminner om smält lava i din mun. Du kan finna toner av kanel och choklad i chilin som ger den sin intensiva smak. Chilifrukten skapades genom att man korsade en annan chili vid namn ”Ghost-pepper”med en röd och söt habaneropeppar.

Världens starkaste chili
Det finns många olika sorter av chili som är starka med ”Carolina Reaper” är tveklöst den starkaste

Små fakta

Namnet Carolina Reaper kommer ifrån liemannen. Detta beror på att chilin har som en liten gadd som liknar en lie. Den är framtagen av odlaren Ed Currie En affär och ett företag som kallas Puckerbutt Pepper Company i South Carolina i USA. Chilin håller även ett världsrekord i Guinness rekordbok och har gjort det sedan 2013. När du hanterar chilin bör du använda handskar för att skydda din hud och dina ögon från den starka substansen. Helst bör du även använda skyddsglasögon, speciellt om du handskas med en större mängd.

Scoville

Kanske har du hört ordet ”scoville” men inte förstått vad det innebär. Det kommer du inte behöva fundera på längre. Scoville är nämligen en enhet för att mäta hetta. Världens starkaste chili, Carolina Reaper, ligger på upp till 2 200 000 scoville. För att lättare förstå hur hög denna siffra är på ett scoville spektra, kan vi jämföra chilin med andra varor. En paprika ligger mellan noll till 100 på scoville skalan. En jalapeño ligger istället på allt ifrån 2500 till 8000 på scoville skalan. En Carolina Reaper chili kan alltså ligga upp till 275 gånger högre upp på scoville skalan.

Kapsaicin

Detta är ett vaxartat ämne som är orsaken till att det finns hetta i chilifrukter. Detta beror på att ämnet i finns i växtarter som tillhör släkten ”Capsicum”. I Chilifrukten Carolina Reaper finns det en stor mängd av ämnet.

Laga mat med en Carolina Reaper

Är du sugen på att använda världens starkaste chili i din matlagning så finns det en del recept som passar bra. Var bara beredd på att hettan övertar de flesta av de andra smakerna i matlagningen. Varför inte testa att laga ett par superstarka kycklingvingar med en Carolina Reaper glasering? Bjud över dina närmsta vänner och bered er på en smaksensation när ni äter dessa vingar. Se bara till att ha ett glas mjölk i närheten. Kanske vill du krydda upp familjens tacokväll? Då kan du göra egna tortilla chips med chilin. Servera dem tillsammans med gräddfil, salsa och guacamole och bjud din familj på en stark överraskning. Chilin förvaras bäst i kylen och kan då hålla i upp till 2 veckor.

Användningsområden

Kapsaicin kan användas i mängder av olika områden. Ofta används det i mat för att skapa en stark och het smak. Du kan till exempel använda dig av olika chili frukter när du lagar mat, som innehåller kapsaicin, för att få en hetta till din matlagning. Gör din soppa mer smakrik, gryta mer spännande eller pastasås godare. Är du sugen på att smaka en av de starkare chilifrukterna, bör du förvänta dig en nästintill outhärdlig hetta. För att bli av med den bör du därför dricka mjölk, eller äta mat med mycket fett i, till exempel jordnötter. Fettrik mat fungerar bäst eftersom ämnet är fettlösligt. Hettan i din mun försvinner därför bättre när du exempelvis dricker mjölk istället för vatten.

Kapsaicin används även i mediciner. Det fungerar nämligen bra som smärtlindrande. Du kan hitta ämnet i hudsalvor mot till exempel bältros, krämer för muskel och ledvärk och vid diagnostisering av sensorisk hyperaktivitet.

Ämnet finns även i pepparsprejer som då ger en intensiv smärta i ögon, huden och slemhinnorna när det kommer i kontakt med huden. Befinner du dig därför i en situation där en pepparsprej kommer väl till hands, är det ämnet kapsaicin som ger den dess effekt.

Så din egen planta

Vill du kunna skörda dina egna plantor från din trädgård? Då kan du köpa Carolina Reaper frön och plantera. För att lyckas med plantorna så finns det en del aspekter att ta hänsyn till. Först och främst bör du blötlägga dina frön i ljummet vatten. Detta görs ett par dygn innan de sås. Du sår de sedan ungefär 5 mm under jorden som ska hållas fuktig, men inte blöt. Carolina Reaper chilifrukter gror bäst vid 25 till 30 grader och det tar ungefär 10 till 30 dagar för dem att gro. Plantan trivs bäst i solen och ska du plantera under vinterhalvåret, bör du införskaffa dig någon typ av växtbelysning. Plantorna blir ungefär en meter höga så du bör se till att du har bra med plats när du sår.

Trendigt på nätet

I dagens samhälle skapas det ofta trender på sociala medier där folk testar ovanliga saker. Det cirkulerar därför ett flertal videos där folk testar världens starkaste chili för att se om den är så stark som man kan tro. Deras reaktioner på chilin visar ofta att den är just det. Ofta ställs frågan om chilin är så pass farlig att du kan dö när du äter den, men så är inte fallet. För att få i sig en dödlig dos av ämnet kapsaicin som finns i chilifrukten, behöver du äta minst ett kilo av ämnet. Du behöver alltså inte oroa dig alls över att komma upp i den mängden om du enbart testar, eller lagar mat med chilin.

Hetta till din matlagning med världens starkaste chili, Carolina Reaper. Följ trenderna och spela in din egna video där du testar den starka chilin och inspirera mängder av folk. Glöm inte att ha ett paket mjölk i närheten när du testar.

Ta del av diskussionen

Senaste kommentarer