Sök
Vilken kampsport är bäst för barn

Vilken kampsport är bäst för barn

Kampsport är en motionsform som har varierat i popularitet över decennierna. På senare tid har det dock fått ett uppsving igen. Både de traditionella asiatiska formerna och de moderna kampsporterna får större och större barngrupper. I den här artikeln kommer vi titta närmare på de olika kampsporter som finns och vilka som är bäst lämpade för barn. Vi går också in närmare på vad det är som gör att just en specifik sport fungerar bra. Och i vilka sammanhang. En del kampsporter är tuffare än andra. En del har mer fokus på rörelse, och andra är mer fighting inriktade. Vilken kampsport som är bäst för barn handlar då givetvis också mycket om ålder och mognad på just ditt barn.

Varför är kampsport bra för barn

Kampsport ger ditt barn allsidig fysisk träning. Men det bjuder också på många andra saker, såsom disciplin och tradition. Många föräldrar kan känna sig skrämda av just kampmomentet och sparringen. Det är dock ingenting du behöver oroa dig för. Det finns få sporter som fokuserar så mycket på säkerhet som kampsport. Det kan dock vara bra att som förälder besöka klubben och prata med tränaren för att känna in stämningen innan du lämnar ditt barn där. Det gäller kanske särskilt för de modernare kampsporterna som brasiliansk jiu jitsu och thaiboxning. Där kan det ibland finnas en machoattityd som gör träningen onödigt tuff för mindre barn. En bra tränare bör ta sig tid att prata med dig och vara beredd att informera om hur upplägget och deras filosofi ser ut. Genom att prata med flera klubbar från olika stilar kan du snabbt och enkelt få ett svar på frågan ”vilken kampsport är bäst för barn”. De flesta erbjuder också provträning vilket är bra att utnyttja för att hitta något som passar just ditt barn.

Vilken kampsport är bäst för barn
Enligt oss på guidar.se kan kampsporten som passar ditt barn såklart variera!

Traditionella kampsporter

När vi pratar om kampsport brukar vi skilja på traditionella kampsporter och moderna sådana. De traditionella är de som härstammar från Asien. Då främst från Japan, men även från Korea och Kina. Några välkända sådana är Karate, Judo, Kung fu och Tae Kwon Do. Samtliga dessa brukar ha bra barngrupper med en anpassad nivå och bra pedagogik. Det finns ett särskilt graderingssystem för barn. I karaten heter det till exempel mon istället för som hos vuxna: kyu. Barn har generellt sett mindre inslag av sparring och andra kontakttekniker. Men det innebär inte att det är dålig träning, snarare tvärtom. Det som utmärker de traditionella kampsporterna är höga krav på disciplin, fokus och form. Så utöver själva sporten kommer ditt barn också få med sig många andra viktiga livsfärdigheter.

Vilken kampsport är bäst för barn – moderna kampsporter

De moderna kampsporterna är bland andra thaiboxning, kickboxning, brasiliansk jiu jitsu (BJJ) samt mixed martial arts (MMA). Här kommer ditt barn möta hårdare träning med mer kontakt direkt. Det är inte heller samma fokus på tradition och disciplin som i de traditionella formerna. Det gör att det här i de flesta fall är mer lämpat för äldre barn, eller till och med tonåringar. Mindre barn kan dock börja med BJJ utan problem. Det är en sport som har sin grund i och fortfarande påminner en hel del om judon. Så om du frågar dig vilken kampsport är bäst för barn så kan det vara värt att börja med någon av de asiatiska varianterna. Det ger bra grundkunskaper som de har nytta av om de senare vill byta till en ”tuffare” sport.

Kampsport för smidighet

En vanlig anledning till att någon vill låta sitt barn träna kampsport är för att de ska få bättre rörelseförmåga. Bli smidigare, ha bra kroppskontroll och kunna göra kullerbyttor. Det här är något som de flesta kampsporterna lär ut. Men om man ska se till vilken kampsport är bäst för barn ur det perspektivet så rekommenderar vi judo eller BJJ. Bägge dessa sporter handlar om grepp och kast av olika slag. Till det kommer då fallteknik och rullningar som en naturlig del. Detta eftersom du som blir kastad också ska kunna klara av det utan att göra illa sig. De flesta barn tycker också att det här är väldigt roligt. Till skillnad från många vuxna är de fortfarande mjuka i kroppen. Det gör att de lätt lär sig teknikerna vilket är något de kommer ha glädje av hela livet. Bägge sporterna är gymnastiska. Samtidigt som de bygger upp smidigheten bygger de också upp både styrka och kondition. Med ett par terminer judo i ryggen kommer dina barn kunna ramla av vilken gunga som helst utan att skada sig.

Kampsport för självförsvar

En annan vanlig anledning att vilja att ens barn börjar med kampsport är för att de ska lära sig grundläggande självförsvar. Att kunna stå upp för sig själva när de möter mobbare eller andra problem. Här ska det sägas att alla kampsporter har sin grund i just kamp. Det handlar om att lära sig slåss mot en motståndare. Men det sker i lite olika grad. De moderna kampsporterna är som sagt oftast mer inriktade på faktisk fighting. Där lär man sig ta och ge slag och sparkar. De traditionella kampsporterna har ett större fokus på strikt teknik som kanske inte alltid är helt verklighetsanpassad. Men du kan ändå räkna med att ett barn som tränar karate blir bra på att skydda sig mot angrepp. Samt förhoppningsvis har ett bättre självförtroende i en hotfull situation än vad en otränad person har. Vi vill även här slå ett slag för judon. Även om det kanske inte är den ”tuffaste” sporten så har den fördelen att ditt barn får lära sig att neutralisera en motståndare utan att göra onödigt mycket skada.

Vilken kampsport är bäst för barn – sammanfattning

Som synes ovan är svaret på frågan ”vilken kampsport är bäst för barn” inte helt lätt. Det beror väldigt mycket på individuella faktorer och på vad du vill att ditt barn ska få ut av sin träning. För mindre barn har dock judon extremt många fördelar. Detta eftersom den är så pass mångsidig och ger en väldigt bra grundträning. Ser man på de som är framstående kampsportare idag är det väldigt många av dem som började med judo som barn. Det är helt enkelt väldigt lätt att med det i ryggen gå vidare och börja med MMA eller någon annan form av blandkampsport. Vi hoppas att du har fått lite kött på benen och hjälp att välja kampsport till ditt barn. Om du har det får du gärna dela artikeln vidare så att även andra nyfikna föräldrar får läsa den.

Ta del av diskussionen

Senaste kommentarer