Sök
Träningsmat

Träningsmat

För att du ska få bästa möjliga resultat av din träning är det helt avgörande att du äter minst lika bra som du tränar. Med att äta bra avses att du äter mat som är både nyttig och välsmakande, samtidigt som den innehåller all den protein och den energi som du så väl behöver vid fysisk ansträngning. Det går inte att nog poängtera hur viktig kosten är i samband med träning. Tyvärr är träningsmaten något som alltför många slarvar med vilket ofrånkomligt leder till att kroppen inte kan tillgodogöra sig timmarna på gymmet eller i löpslingan. Det har inte någon betydelse om du har en personlig tränare som dessutom ger dig alla de rätta övningarna – håller inte maten samma nivå som träningen kommer du inte att få de resultat som du förtjänar. 

Laga själv din träningsmat

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att köpa färdiglagad och näringsriktig mat till varje måltid. Utbudet av bra och färdiglagad träningsmat är begränsat, det mesta som erbjuds i form av färdiglagad mat håller inte måttet om du vill äta bra. Du måste därför själv laga en stor del av din mat, det är i princip din enda möjlighet om du vill ha bra mat- och måltidsrutiner. Att själv laga näringsriktig mat är något som många upplever som komplicerat i början, men det brukar snabbt släppa när de upptäcker hur många bra och enkla recept på bra träningsmat som det finns. Faktum är att de flesta som tränar regelbundet och själva lagar sin mat blir i det närmaste besatta av matlagning, och så småningom även skickliga kockar i det egna köket. 

Nyttig mat recept träning – mantrat för dig som tränar

Att lyckas med sin fysiska träning är en kombination av flera olika faktorer, som till exempel träningens innehåll och vad du äter. Det grundläggande mantrat för att du ska lyckas med din träning kan enkelt förklarat sägas vara “nyttig mat recept träning” – har du kontroll på dessa faktorer har du bra förutsättningar för att nå de träningsresultat som du strävar efter. 

Nyttig mat i form av näringsriktig, proteinrik och energifylld mat är basen i kosthållningen. Som angetts tidigare i denna text är det inte möjligt att köpa bra träningsmat till varje måltid, du måste därför använda dig av recept och själv tillaga de flesta av dina måltider. Därefter återstår träningen och har du lagat nyttig mat med stöd av bra recept kan du träna så hårt som du önskar och din kropp kan tillgodogöra sig träningen fullt ut. 

Träningsmat
Detta är bra att äta innan träning!

Recept för dig som tränar 

Det finns ett närmast obegränsat utbud av recept på måltider för dig som tränar. En del av dessa är recept på bra och god träningsmat men det finns samtidigt ett stort antal recept som du absolut inte bör använda dig av, i vart fall inte om du vill att vad du äter ska gå hand i hand med kvaliteten på din träning. Det som du först och främst bör undvika är recept där du är beroende av att köpa särskilda ingredienser från en viss tillverkare. Därefter ska du undvika alla recept som innehåller påståenden om att vara revolutionerande i något avseende. Så är sällan fallet, bra kosthållning handlar till största delen om att hålla sig till grunderna med bra basprodukter och kombinera dessa så att du får tillräckligt med näring, protein och energi när du äter.  

Håller du dig till grunderna kommer du att kunna äta näringsriktig träningsmat, som dessutom inte gör stora hål i din plånbok. Bra recept kan du hitta på seriösa webbplatser som är specialiserade på just kost och träning. Även Youtube kan vara en guldgruva för näringsriktiga recept, om du lyckas att hitta en bra kanal i det enorma flöde som finns på Youtube. Och som sagt var – håll dig till grunderna och försök att undvika de mest uppenbara försöken att sälja på dig något som du inte behöver. Om något låter för bra för att vara sant, är så oftast fallet.  

Klassiska ingredienser för dig som tränar 

De klassiska ingredienserna för dig som tränar är grönsaker i förening med proteinrik mat. De grönsaker som oftast rekommenderas är gröna grönsaker som till exempel broccoli, avokado och gröna bönor men även morötter, tomater, majs och olika typer av grönsallader. I princip kan du äta hur mycket grönt som helst utan att det har någon negativ inverkan på hur din kropp kan tillgodogöra sig träningen. 

Något som är ett relativt vanligt problem bland dem som tränar mycket är att få i sig tillräckligt med protein, vilket är ett måste för muskelbyggnaden. De vanligaste livsmedlen för dig som vill få i dig mycket protein är kött och fisk men även ägg. Är du vegetarian, eller vill äta en mer vegetarisk kost, är sojabönor, linser och bönor bra alternativ. Hur mycket protein som du måste få i dig beror bland annat på din kroppsvikt och det är något som du måste ha koll på för att kunna bedriva en effektiv träning. 

Därutöver behöver du även kolhydrater. Mängden kolhydrater som du behöver är till stor del beroende av vilken form av träning som du bedriver. Ägnar du dig åt träning som pågår under längre tid och med hög intensitet som till exempel löpning, längdskidåkning men även lagsporter som till exempel fotboll eller ishockey behöver du betydligt mer kolhydrater än om du ägnar dig åt traditionell styrketräning eller Yoga. Kolhydrater får du snabbt och enkelt i dig genom att äta klassiska basvaror som pasta, ris eller potatis.  

Kosttillskott 

Den som tränar under längre tid kommer förr eller senare i kontakt med kosttillskott i olika former. Kosttillskott är vad det låter som, det vill säga något som man lägger till den ordinarie kosten. Grunden är fortfarande bra och vällagad träningsmat vilket kosttillskott aldrig kan ersätta. Däremot kan kosttillskott hjälpa till för att du ska få i dig till exempel den mängd protein, eller kanske en viss typ av vitamin som du behöver. När du ska köpa kosttillskott är det viktigt att du först skaffar dig kunskap, dels om vad det är för typ av tillskott som du behöver, dels om de olika kosttillskott som finns på marknaden. Först när du har denna kunskap kan du välja rätt kosttillskott, det vill säga det kosttillskott som gör nytta för just dig.

Ta del av diskussionen

Senaste kommentarer