Sök
Träning med gummiband

Träning med gummiband

Även om träning med gummiband blir allt vanligare är det fortfarande en träningsform som hamnar lite i skymundan. Detta är olyckligt, träning med gummiband är en mycket bra och dynamisk form av träning som kan utövas av såväl liten och stor som ung och gammal. Användningsområdet är närmast obegränsat och du kan i princip träna alla dina kroppsdelar med hjälp av ett träningsgummiband. Träning med gummiband är därför något som borde utövas av allt fler, allt oftare och på allt fler platser.

Är träning med gummiband bra? 

Träning med gummiband är något som rekommenderas av de flesta läkare, sjukgymnaster, fysiologer, personliga tränare och andra som arbetar professionellt med att förbättra människors fysiska hälsa och status.  Det är en träningsform som är effektiv men som samtidigt är skonsam mot kroppen, för såväl leder som muskler. Kombinationen av att arbeta med endast kroppens vikt, i förening med ett elastiskt redskap, innebär att risken för skador minimeras utan att man behöver ge avkall på effekten.  

Ofta innebär en minskad belastning att effekten av träningen minskar. Så är inte fallet när du använder dig av gummiband i din träning, självfallet under förutsättning att du använder dig av det på rätt sätt. Genom elasticiteten är det möjligt för den som är starkare att dra ut gummibandet längre än vad den som är mindre stark klarar av att göra. Därigenom är det möjligt för två personer, som har helt olika fysiska förutsättningar, att med samma redskap uppnå samma belastning. Detta är en av de stora fördelarna med gummiband som är svår att finna hos andra träningsredskap.

Vem som kan använda sig av gummiband i sin träning

Träning med gummiband uppfattas ofta som något som används av personer med dålig fysik. Inget kunde vara mer felaktigt. Idag används gummiband som träningsredskap av alla kategorier av utövare, allt från fotbollsproffs i Premier League och ishockeyspelare i NHL till äldre personer som genomgår rehabilitering efter till exempel en höftoperation. Gummiband kan användas av alla som vill ha en allsidig och anpassad träning. Det är ett multiverktyg som kan användas av såväl toppidrottaren som soffpotatisen när hen tar sina första stapplande steg mot ett mer aktivt liv och en bättre fysik.  

Vad som är viktigt är att övningarna är anpassade till individen. En professionell idrottare som tränar dagligen ska självfallet utföra helt andra övningar än pensionären som tränar i vardagsrummet under tio minuter en eller ett par gånger varje vecka. Det är egentligen endast fantasin som sätter stopp för vilka övningar som man kan göra med hjälp av gummiband. Det kan upplevas som komplicerat i början men när man väl har lärt sig grunderna är det möjligt att skapa effektiva och roliga träningsprogram som är anpassade till den enskilde utövaren och hens förutsättningar. 

Träning med gummiband
Därför är träning med gummiband bra för dom flesta!

Ett bra komplement till annan träning

Träning med gummiband är dessutom ett utmärkt komplement till annan träning. Det går alldeles utmärkt att kombinera gummibandsträning med till exempel traditionell styrketräning. I den professionella idrottsvärlden används gummibandsträning ofta som ett komplement till, eller som ett moment i, den vanliga styrketräningen med vikter. Genom denna kombination är det möjligt att erhålla en mer allsidig styrketräning vilket både ökar träningslusten och ger ett bättre slutresultat i form av en bättre fysik. 

Vad det kostar att köpa ett gummiband för träning

En annan fördel med gummiband är kostnaden, som är klart överkomlig. Detta gäller framförallt om man jämför med andra träningsredskap som till exempel hantlar, skivstänger och andra traditionella träningsredskap där priserna snabbt skenar iväg. Du bör emellertid inte köpa det billigaste träningsgummibandet i butiken eller i e-shopen. 

Det är stor skillnad i kvalitet mellan olika gummiband. Det som du väljer ska förhoppningsvis följa med dig på din träningsresa under lång tid framöver. Köp därför ett gummiband av bra kvalitet och gärna även med en snygg design. Det är trots allt trevligare med väldesignade föremål, oavsett om det gäller möbler, datorer eller träningsredskap. Och även om du väljer något av de dyrare alternativen kommer du att ha pengar kvar på bankkontot, ett bra träningsband kostar inte många kronor. 

Köp ett gummiband och börja träna redan idag. 

Det är inte någon tvekan om att träning med gummiband är en ypperlig träningsmetod. Det finns egentligen inte några som helst nackdelar med denna form av fysiska aktiviteter. Har du inte tidigare provat på gummibandsträning är det något som du omgående i vart fall bör ge ett ärligt försök. Tveka därför inte utan bege dig till närmaste sportbutik och köp ett gummiband för träning. Därefter är det bara att sätta igång och vi kan garantera att du inte kommer att bli besviken. Att träna med gummiband är något som kommer att ge dig en bra fysik samtidigt som du har roligt under resans gång.

Ta del av diskussionen

Senaste kommentarer