Sök
Personlig utveckling böcker – Tänk på detta!

Personlig utveckling böcker – Tänk på detta!

Utbudet av böcker inom ämnet personlig utveckling är stort, för att inte säga närmast oändligt. Det gäller framförallt om du behärskar engelska väl och kan ta del av böcker på det engelska språket. Så kallade självhjälpsböcker, eller böcker om personlig utveckling, befinner sig ständigt i toppen av olika försäljningslistor i USA. Men det är inte endast i USA som denna typ av böcker är storsäljare, även i Sverige är denna typ av litteratur mycket populär och det är en popularitet som ökar för varje år. Det finns även särskilda förlag som har specialiserat sig på denna genre och som endast publicerar böcker om personlig utveckling. 

Personlig utveckling är ett stort område

Personlig utveckling är ett stort område inom litteraturen. Inom denna genre finns allt från religiös litteratur om hur man ska leva i harmoni med sin skapare, till hur man som elitidrottare ska kunna uppnå maximal prestation i tävlingssituationer. Dessa kategorier brukar emellertid sällan tillhöra storsäljarna. Oftast är det böcker som rör självkänslan och att finna balans i tillvaron samt böcker med anknytning till yrkeslivet eller hur man blir förmögen, som tillhör de mer populära verken. Under senare år har dessutom böcker som rör meditation och mindfulness blivit allt mer efterfrågade.

Att hitta rätt bok om personlig utveckling kan vara komplicerat

Att hitta en bra bok inom området för personlig utveckling kan ibland liknas vid att leta efter en nål i en höstack. Utbudet är enormt och det ska ärligt sägas att en hel del av det som förlagen producerar inom denna nisch inte är någon större litteratur. Man skulle till och med kunna sträcka sig så långt som till att säga att en stor del av det som publiceras faktiskt är skräp och passar bäst i papperskorgen. 

Det är därför en god idé att du först försöker få rekommendationer och även ta del av en eller ett par recensioner rörande en viss bok innan du öppnar plånboken. På internet hittar du snabbt och enkelt recensioner av de flesta böcker inom kategorin personlig utveckling. Detta är ett område inom litteraturen där läsarna gärna delar med sig av sina synpunkter på en viss bok, och framförallt om det var en bok där tipsen och råden var möjliga att tillämpa i praktiken. Det är trots allt det som är syftet med denna typ av böcker – d v s att rent faktiskt förändra sitt eget beteende och därmed sin tillvaro. 

Personlig utveckling böcker
Vill du förändra ditt liv till det bättre kan rätt självhjälpsbok göra mycket för din personliga utveckling!

Olika genrer inom självhjälp och personlig utveckling

Det första som du bör göra när du ska söka efter en bok är att avgränsa dig till ett visst område. Som framgått tidigare i denna artikel finns det ett stort antal olika undergenrer inom genren för personlig utveckling. Vill du förbättra din personliga effektivitet ska du försöka att begränsa dina sökningar till området för Time Management, vill du lära dig mer om mindfulness bör du leta inom området för meditation och vill du bli en bättre chef på jobbet letar du med fördel bland böcker inom kategorierna ledarskap eller management. 

Klassiska exempel på böcker om självhjälp och personlig utveckling

Självhjälpslitteratur är långt ifrån en ny företeelse. Denna typ av skrifter har funnits sedan människan lärde sig att skriva även om det var först efter Gutenberg som de blev tillgängliga i större upplagor. Vissa äldre verk, som t ex Sun Zsu’s “The Art of War”  eller Marcus Aurelius “Meditations”, har ett antal år på nacken men publiceras fortfarande i ansenliga upplagor. Framförallt den sistnämnda har fått en pånyttfödelse genom stoicismens nyvunna popularitet.

Ett av de mer klassiska verken från modern tid är “Think and Grow Rich” av Napoleon Hill som gavs ut för första gången år 1937. Det är en bok som fortfarande är mycket populär och var en föregångare inom genren för självhjälpsböcker, med fokus på att bli rik, förmögen och få det liv som man förtjänar. Ett annat exempel är “How to Win Friends & Influence People” av Dale Carnegie och som gavs ut året före “Think and Grow Rich”. Även denna är en bok som fortfarande får stor uppmärksamhet och över hela världen hålls varje år tusentals Dale Carnegie-kurser som är baserade på boken. 

De flesta av de klassiska verken är fortfarande bra läsning med praktiska och relevanta råd som du än idag kan tillämpa i din vardag. Är du ny på området kan det vara en god idé att börja med något av de klassiska verken. Då kan du vara säker på att du får en bok som är både läsvärd och inspirerande. Det finns trots allt en anledning till att böckerna fortfarande, efter snart hundra år, fortfarande ges ut i stora upplagor.  

Moderna exempel på böcker om självhjälp och personlig utveckling

Som bekant är var det inte bättre förr, och det gäller även böcker om personlig utveckling. Även om en del av den litteratur som publiceras är undermålig dyker det med jämna mellanrum upp intressanta titlar som är mycket läsvärda. Som exempel på mer moderna böcker inom genren kan nämnas Jen Sinceros “You are a badass”, Jordan Peterssons “12 rules for life” eller varför inte Gabrielle Bernsteins “Lita till din inre kraft” för att endast nämna några exempel. Tittar du närmare på olika bästsäljarlistor kommer du sannolikt att finna en eller ett par titlar som har samband med personlig utveckling. 

Rätt bok kan förändra ditt liv 

Vill du arbeta med dig själv och är öppen för nya idéer och tankar är böcker om personlig utveckling ett utmärkt verktyg och hjälpmedel. De är självfallet inte något universalverktyg men lyckas du att välja rätt bok kan den ge dig den inspiration och den hjälp som du behöver för att åstadkomma en förändringring av din tillvaro. Det gäller dessutom att inte ge upp. Att arbeta med sig själv är ett livslångt och ständigt pågående arbete, där böcker om personlig utveckling är en viktig ingrediens. 

Ta del av diskussionen

Senaste kommentarer