Sök
Hur gammal måste man vara för att övningsköra

Hur gammal måste man vara för att övningsköra

När intresset för bilar, och självständighet ökar kan det vara så att man frågar sig, hur gammal måste man vara för att få övningsköra? Jo, svaret är att du ska ha fyllt 16 år för att få börja övningsköra. Från och med att du ansökt om tillstånd är det giltigt i fem år framöver. Det innebär alltså att du inte har så bråttom. Utan kan öva i lugn och ro i den takt du själv önskar innan du tar nästa steg mot att ta ditt efterlängtade körkort. Det finns ett par andra punkter du bör ha i åtanke och här nedan följer samtliga.

Inför att övningsköra

När du har ansökt om ditt körkortstillstånd är det dags att dessutom ansöka om vem som ska bli din handledare. Du kan välja en anhörig. Alltså en god vän, en släkting eller en förälder till exempel. Det som då gäller för denna person du valt till handledare är att hen har haft sitt körkort i minst 5 år. Dessutom måste personen vara över 24 år gammal. Det kan självklart kännas bra att välja en person du känner dig trygg med. Det är viktigt när du ska få lära dig att köra bil eftersom det är ett ganska stor och betydelsefull milstolpe i ditt liv.

Hur gammal måste man vara för att övningsköra
Tänk på detta innan du börjar övningsköra!

Punkten som följer när du valt din handledare är att ni tillsammans går en introduktionsutbildning. Detta innebär då att ni får gå på körskola där ni får veta vad som gäller när det väl är dags för dig att sätta dig i bilen ”på allvar” Ett tips är att när du ska provköra för första gången, är att du provar att köra på en parkeringsplats. Exempelvis utanför en matbutik efter stängning för att köra på plan terräng. För att helt enkelt prova hur det känns att köra lite försiktigt. Dessutom är det handledaren som räknas som förare i bilen under tiden som du övningskör

Dags att köra

En annan viktig sak som guidar.se tycker är värt att notera är att komma ihåg att försäkra bilen, ifall du som nybörjare råkar krocka kan du känna dig lite tryggare. Så är allt klart när du är igång och övningskör. De allra flesta ser fram emot att fylla 16 år just för att kunna börja övningsköra. Det är ett stort steg. Och något man kan se som ett nytt kapitel i livet och ett sjumilakliv mot vuxenlivet. Ett till bra tips, är att kolla in vilka appar som finns att ladda ner som hjälper dig att bli förberedd inför att ta ditt körkort. Dessutom finns det massor med bra böcker.

När du som 16 åring sätter dig i förarsätet för första gången, känner du dig troligen vuxen och mogen. Du har en spännande tid framför dig. Det kan verka avlägset, men tids nog kommer du hålla ditt körkort i handen. Då väntar självständighet. Det kan verka svårt ibland, och det kan ta tid innan du faktiskt lyckas, men börjar du i god tid är det mest troligt enklare för dig att lyckas snabbare. Därför är det klokt att börja öva redan när du är precis fyllda 16. Att tillsammans öva med en förälder, och att läsa mycket kommer underlätta det hela.

Ta del av diskussionen

Senaste kommentarer